Tarım ve Hayvancılıkta Yapay Seçilim Uygulamaları
  1. Anasayfa
  2. Canlılar Dünyası

Tarım ve Hayvancılıkta Yapay Seçilim Uygulamaları

0

Genetik mühendisliğinin gelişmesiyle birlikte farklı türdeki bitkiler arasında gen aktarımı sağlanmış ve bitkilerdeki genler üzerinde değişiklikler yapılabilmiştir.

Böylece insanlar, yapay seçilim ile bitki ve hayvanlardan istedikleri özellikleri taşıyan bireyler elde edebilmişlerdir. Tarım ve hayvancılıkta ıslah çalışmalarının temelini de yapay seçilim uygulamaları oluşturur. Bu ıslah çalışmalarıyla istenilen özellikleri olan organizmalar belirlenir ve bu bireyler kendi aralarında çiftleştirilir. Böylece istenilen özellikler nesilden nesile aktarılır. Yapay seçilim uygulaması ile ilgili bazı örnekler verecek olursak:

▶ Yapay seçilimle, çobanlıkta veya avcılıkta kullanılmak üzere özel köpekler yetiştirilir.
▶ İngiliz yarış atları, Arap atlarının en güçlü ve hızlı olanlarının çiftleştirilmesiyle üretilir.
▶ Bazı bakteriler ilaç üretiminde kullanılır.
▶ Sığır, koyun vb. besin değeri yüksek et ve süt verimine sahip olan hayvanların aynı özellikteki hayvanlarla çiftleştirilmesiyle et ve süt verimi yüksek hayvanlar elde edilir.
▶ Yapay seçilimle; Brassica oleracea [Brassika olerase (yabani hardal)] bitkisinin farklı kısımları kullanılarak brüksel lahanası, yer lahanası, lahana, karalahana, karnabahar ve brokoli vb. sebzeler üretilir.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir