Fotosentez ve kemosentez arasındaki fark nedir?
  1. Anasayfa
  2. Üreme

Fotosentez ve kemosentez arasındaki fark nedir?

0

Fotosentez ve kemosentez, organizmaların besin ürettikleri süreçlerdir; fotosentez güneş ışığından güç alırken, kemosentez kimyasal enerjiyle çalışır.

Fotosentez ve Kemosentez Farkı

En büyük fark fotosentez güneş ışığından güç alırken, kemosentez kimyasal enerjiyle meydana gelmesidir.

Ekosistemler, bazı organizmaların inorganik bileşikleri diğer organizmaların daha sonra yararlanabileceği (veya yiyebileceği) yiyeceğe dönüştürme yeteneğine bağlıdır. Gezegendeki yaşamın büyük bir kısmı, bitkiler fotosentez yoluyla besin ürettikleri için güneş ışığı etrafında dönen bir besin zincirine dayanır. Bununla birlikte, güneş ışığının olmadığı ve dolayısıyla bitkilerin olmadığı ortamlarda, organizmalar bunun yerine kimyasal enerjiyle çalışan kemosentez adı verilen bir süreç yoluyla birincil üretime güvenirler. Birlikte fotosentez ve kemosentez, dünyadaki tüm yaşamı besler.

Karada, sığ suda, hatta berrak buzun içinde ve altında yeterli güneş ışığı olan bitkilerde ve bazı bakterilerde fotosentez meydana gelir. Tüm fotosentetik organizmalar, karbondioksit ve suyu şekere (gıda) ve oksijene dönüştürmek için güneş enerjisi kullanır: CO 2 + 6H 2 O -> C 6 H 12 O 6 + 6O 2 .

Kemosentez, bakterilerde ve diğer organizmalarda meydana gelir ve gıda üretmek için inorganik kimyasal reaksiyonlarla salınan enerjinin kullanılmasını içerir. Tüm kemosentetik organizmalar, bir şeker yapmak için kimyasal reaksiyonlarla açığa çıkan enerjiyi kullanır, ancak farklı türler farklı yollar kullanır.

Örneğin, hidrotermal havalandırma deliklerinde bakterileri havalandırın, hidrojen sülfidi okside eder, karbondioksit ve oksijen ekler ve şeker, kükürt ve su üretir: CO 2 + 4H 2 S + O 2 -> CH 2 0 + 4S + 3H 2 O. Diğer bakteriler, sülfidi indirgeyerek veya metanı oksitleyerek organik madde üretirler.

Kemosentetik topluluklar hakkındaki bilgilerimiz nispeten yenidir, insanlar 1977’de derin okyanus tabanında ilk kez bir delik gözlemlediklerinde ve ışığın olmadığı gelişen bir topluluk bulduklarında okyanus keşifleriyle gün ışığına çıkarılmıştır. O zamandan beri, karadaki ve deniz tabanındaki kaplıcalarda hidrotermal menfezler, soğuk sular, balina leşleri ve batık gemiler etrafında kemosentetik bakteri toplulukları bulundu. Hiç kimse onları aramayı düşünmemişti ama bu topluluklar başından beri oradaydı.

Ayrıca bakınız:

Kemosentez Nedir?

Fotosentezin Canlılar için Önemi

Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler

Bitkilerde Fotosentez Ürünlerinin Taşınması

Fotosentez Reaksiyonları

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir