Koful Nedir? Koful Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Hücre

Koful Nedir? Koful Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

0

Kofullar, Golgi aygıtı, endoplazmik retikulum, hücre zarı ve çekirdek zarı tarafından oluşturulabilir. Kofulların işlevlerine göre besin kofulu, boşaltım kofulu, depo kofulu ve kontraktil koful gibi çeşitleri vardır.

Besin kofulu hücreye alınan büyük moleküllü besinleri bulunduran kofuldur. Lizozomla birleştiğinde sindirim gerçekleşir. Böylece hücrenin ihtiyacı olan maddeleri karşılar.

Boşaltım kofulu hücrenin oluşturduğu metabolik atıkların ve salgı maddelerinin dışarı gönderilmesini sağlar.

Kontraktil koful tatlı suda yaşayan protistalarda hücre içine giren fazla suyu enerji harcayarak dışarı atan kofuldur. Hücrenin su dengesinin korunmasında (homeostasi) rol oynar.

Amipte besin ve kontraktil koful
Amipte besin ve kontraktil koful

Depo kofulları bitki ve hayvan hücrelerinde atık maddelerin ve suyun depo edildiği yerdir. Bitkilerde metabolizma sonucu oluşan zehirli maddelerin, çeşitli tuzlarla birleştirilerek zehirsiz kristaller hâlinde biriktirildiği kofullara da depo kofulu denir.

Bitkide depo kofulu
Bitkide depo kofulu

Genç bitki hücrelerinde küçük ve çok sayıda koful bulunur. Ancak hücreler olgunlaştıkça bu kofullar birleşerek tek ve merkezi bir koful meydana gelir. Merkezi kofulda depo edilen suyun oluşturduğu basınç hücreye dolayısıyla bitkiye desteklik sağlar. Ayrıca bazı bitki hücrelerinin kofullarında antosiyanin denilen renk maddeleri (pigment maddeleri) bulunur. Bu pigmentler çiçek yapraklarının ve meyvelerin rengini oluşturur.

Paramesyumda kontraktil koful
Paramesyumda kontraktil koful

Özellikle siyah üzüm, kara dut, çilek, kızılcık, vişne ve kiraz gibi meyvelerin sahip olduğu kırmızı, mor, bordo gibi renkler antosiyanin pigmentleri sayesinde oluşturulur. Bu pigmentlerin diğer önemli bir özelliği de çok kuvvetli antioksidan etkiye sahip olmasıdır. Yani başta kanser olmak üzere bazı hastalıkların oluşumunu geciktirici özelliğe sahiptir. Sonuç olarak bu tip koyu renkli meyveleri tüketmek sağlık açısından oldukça önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir