Obramis göz damlası, göz etrafında oluşan yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde etken olarak kullanılır. World Medicine İlaç San. Tic. A.Ş. tarafından üretilmektedir.
Makalede obramis göz damlası hakkında bilgi verilerek, nasıl kullanılacağı, yan etkileri ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verilmektedir.
Herhangi bir ilacın kullanımı konusunda karar vermeden önce, bir doktor veya uzman sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Sağlık konularında her zaman profesyonel tavsiyeye başvurmanızı öneririz.
İçindekiler
Obramis Göz Damlası Ne İçin ve Nasıl Kullanılır?
Obramis göz damlası anti enfektifler olarak bilinen ilaç grubuna dahildir. Anti-enfektifler göze bulaşan mikroorganizmaların tedavisinde kullanılan antibiyotikler içerir.
Obramisin gözlerde oluşan enfeksiyonların tedavisi için kullanılan bir tür göz antibiyotiğidir.
Aminoglikozitlere, tobramisine veya Obramisin içerdiği diğer maddelere karşı alerjisi olanların ilacı kullanmaması gerektiği bilinmektedir. Ayrıca ilacı kullanırken alerjik reaksiyonlar geçirirseniz ilacın kullanımını derhal sonlandırarak doktorunuza başvurmanız gerekir. Obramis ile birlikte başkaca antibiyotikler de kullanıyorsanız mutlaka bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
Myasthenia gravis veya Parkinson hastalığı gibi hastalıklarınız varsa Obramis’i kullanmadan önce bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
Obramis kullanırken kontakt lens kullanılmaması gerekir. Eğer tedavi sırasında kontakt lens kullanırsanız mevcut hastalığınızı daha da kötüleştirebilirsiniz. Obramis kullanırken kontakt lens kullanmaktan kaçınınız. Obramis yumuşak kontakt lenslerin rengini bozduğu bilinen benzalkonyum klorir içerir. Obramis’i kullanmadan önce kontakt lensleriniz çıkarın ve 15 dakika bekleyin.
İlaçla kullanmadan önce bu durumlara dikkat ediniz ayrıca ilaç kullanımı sırasında oluşabilecek alerjilerle alakalı mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hamilelik durumunda veya emzirirken Obramis kullanmanız gerekirse bu durumu mutlaka doktorunuza danışınız.
Obramis’in Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Obramis göz damlasının diğer ilaçlar ile eş zamanlı kullanımı durumunda dikkat edilmesi gereken hususlar prospektüste şöyle belirtilmektedir:
Bir aminoglikozid ile (tobramisin gibi) sinir sistemi, kulak veya böbreğe toksik (zarar verici)
etkileri olan diğer ağızdan alınan, vücuda etki eden veya yüzeysel kullanılan ilaçların eş
zamanlı ve/veya ardışık kullanımı bu zararlı etkilerin artmasına neden olabilir, mümkün
olduğunda bu tür birlikte kulanımlardan kaçınılmalıdır.
Diğer topikal (yüzeysel) göz ilaçları ile eşzamanlı kullanılması durumunda, iki uygulama
arasında 5-10 dakika kadar beklenmelidir. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.
OBRAMİS ile kombine olarak kullanılan topikal kortikosteroidler bakteriyel, fungal veya
viral infeksiyonların klinik belirtilerini maskeleyebilir ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarını
baskılayabilir.
Obramis Nasıl Kullanılır?
Tüm diğer ilaçlarda olduğu gibi doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. İlacın kullanımı konusunda emin olmadığınız bir durum olursa mutlaka doktorunuza veya eczanıza danışınız.
Obramisin kullanımı için hafif ile orta dereceli infeksiyonlarda bir hafta boyunca her 4 saatte, her göze bir veya iki damla önerilir. Eğer cok ciddi bir enfeksiyon durumu varsa iyileşme gerçekleşene kadar her saat başı iki damla olarak uygulanması önerilir. Bu tür durumlarda iyileşme gerçekleştikten sonra doz azaltılır ve sonunda kesilir.
Obramisin kullanımında tedavinin normal süresi 7 gün ile 10 gündür. İlaç kullanım dozu ile ilgili mutlaka doktorunuza danışınız.
Obramis’in Uygulama Yolu ve Metodu
Obramis göz enfeksiyonları için kullanıldığından sadece göze uygulanmaldır.
- Öncelikle ellerinizi sabunla yıkayınız.
- OBRAMİS şişesini alın.
- Obramis şişesinin kapağını açınız.
- Yukarıdaki 1 numaralı şekilde gösterildiği gibi şişeyi, başparmağınız ve orta parmağınız arasında, şişe uç tarafı aşağı bakacak şekilde tutunuz.
- Başınızı arkaya yaslayınız. Yukarıdaki 2 numaralı şekilde gösterildiği gibi parmağınızla göz kapağınızı, göz kapağınız ile gözünüz arasında bir alan oluşana kadar açınız. Obramis buraya damlatılacaktır.
- Obramis şişesinin ucunu gözünüze yakın bir yere getiriniz. Bu işlem için ayna kullanabilirsiniz.
- Obramis damlayı gözünüze veya göz çevresinde herhangi bir yere değdirmemeye özen gösteriniz.
- Yukarıdaki 3 numaralı şekilde gösterildiği gibi her seferinde bir damla OBRAMİS damlatmak için şişenin dibine hafifçe basınız.
- OBRAMİS’in vücudunuzun diğer bölgelerine geçmesini engellemek için yukarıdaki 4 numaralı şekilde gösterildiği gibi OBRAMİS’i kullandıktan sonra, göz kapağınızı bırakınız, gözünüzü kapatınız ve bir parmağınızla burnunuzun yanından gözünüzün kenarına bastırınız.
- Her iki gözünüze de damla kullanmanız gerekiyorsa tüm işlemleri diğer gözünüz için de tekrarlayınız.
- Obramis’i kullandıktan sonra şişenin kapağını akmayacak şekilde sıkıca kapatınız.
DİKKAT : Obramis dışında başka bir göz damlası veya merhem kullanıyorsanız, her ilaç arasında EN AZ 5 dakika bekleyiniz. Göz merhemini Obramisten sonra uygulayınız.
Obramis’in Çocuklarda, Yaşlılarda veya Başka Hastalığı Olanlarda Kullanımı
Obramis’in bir yaş veya üzeri çocuklarda özel bir kullanım durumu yoktur, yetişkinler ile aynı dozda kullanımı önerilir. 1 yaş altı çocuklarda doktorun önerdiği şekilde ve doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir. Ayrıca Obramis’in yaşlılarda kullanım şekli için özel bir durum da yoktur. Yaşlılar da yetişkinler gibi kullanabilir.
Obramis göz damlasının böbrek yetmezliği veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda ne gibi etkiler oluşturacağı bilinmemektedir. Ancak, tobramisinin yüzeysel uygulamasından sonra sistemik emilimi çok az olduğu için ayrıca doz ayarlanması gerekmez.
Çocuklarda, yaşlılarda veya başkaca hastalığı bulunanlarda obramis kullanımı sonrası etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğu farkedilirse mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Obramis’in Fazla veya Eksik Kullanımı Durum
Eğer Obramis damlayı kullanmanız gerekenden fazla miktarda kullandığınızı farkederseniz derhal gözünüzü su ile yıkayınız. Bir sonraki doza kadar başka damla kullanmayınız.
Obramis damlayı kullanmayı unutursanız hatırladığınız anda tek doz kullanınız. Bir sonraki dozun kullanımına az bir süre kalmış ise ilacı kullanmayıp doz alım vaktini bekleyiniz. Asla unutulan dozları dengelemek için fazladan Obramis almayınız.
Obramis Göz Damlası Yan Etkileri
Tüm ilaçlarda olduğu gibi Obramis’in içeriğinde bulunan maddelerden herhangi birine duyarlı olan kişilerde yan etkilker olabilir.
Aşağıdakilerden birini farkederseniz, olursa, DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları;
- göz kapağında kaşıntı veya şişme,
- gözde kızarıklık,
- deride döküntü,
- ses kısıklığı,
- yutkunmada zorluk,
- öksürük,
- nefes darlığı,
- yüz ve dilde şişme,
- çarpıntı ve baş dönmesi
Bunların hepsi sağlığınız için çok ciddi sonuçlar doğuracak yan etkilerdir. Eğer yukarıda sayılan yan etkilerden herhangi biri sizde görülürse Obramis içeriğindeki maddelere alerjiniz var demektir. Böyle bir durumda acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Aşağıdakilerden herhangi birini farkederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yaygın yan etkileri:
- gözde rahatsızlık hissi
- göz içinde kızarıklık
- göz alerjisi
- göz kapağı kaşıntısı
Yaygın olmayan yan etkileri:
- gözün saydam cisminin (kornea) iltihabı
- korneada aşınma
- göz kapağında kızarıklık
- göz akıntısı
- göz kapağında ödem
- kuru göz
- konjonktivada (göz kapaklarının iç ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan ince ve şeffaf bir zar) ödem
- göz kaşıntısı
- göz ağrısı
- görme bozukluğu
- aşırı duyarlılık
- baş ağrısı
- kurdeşen
- dermatit (bir tür deri hastalığı)
- kaş ve kirpik dökülmesi
- lökodermi (deride açık renkli yama tarzı lekeler)
- kaşıntı
- deride kuruluk
- bulanık görme
- gözyaşında artış
Bunlar OBRAMİS’in hafif yan etkileridir. Bu hafif yan etkiler oldukça seyrek görülür.
Obramis göz damlası hakkında verilen tüm bilgiler ilacın prospektüsünden elde edilmiştir. İlacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.