Hücre İskeleti Nedir? Hücre İskeleti Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Hücre

Hücre İskeleti Nedir? Hücre İskeleti Ne İşe Yarar?

2

Hücre İskeleti, hücre şeklinin oluşması ve korunmasında görev alır. Prokaryot canlılarda bulunmaz.

Organellerin sitoplazma içinde uygun konumda tutulmasını sağlar ve hücre bölünürken kromozomların hareket etmesinde rol oynar.

Hücre İskeleti
Hücre İskeleti

Hücre iskeleti mikrofilamentler, mikrotübüller ve ara flamentler olarak üç farklı yapıdan oluşur.

Mikrofilamentler: Aktin denilen proteinlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Hücrenin ve hücre kısımlarının hareket etmesine yardımcı olur. Hücre biçimini belirler ve sabitler. Mikrofilamentler hayvanlarda kas hareketlerini, amipte ise yalancı ayakların oluşumunu sağlar. İnce bağırsak yüzeyinde bulunan ve besinlerin emilmesini sağlayan mikrovilluslar hücre zarının dışa doğru yaptığı küçük uzantılardır. Bu uzantıların oluşumunda mikrofilamentler görevlidir.

Mikrotübüller: Hücre iskelet sisteminin çapı en büyük olan elemanlarıdır. Hücrelerde katı bir iskeletin oluşmasını sağlar. Hücre içindeki organellerin yer değiştirmesinde görevlidir. Hücrelerin hareketli üyeleri olan siller ve kamçılar hücre zarından meydana gelen uzantılarla oluşur. Bu uzantıların yapısında mikrotübüller bulunur. Bitki hücrelerindeki mikrotübüller, hücre duvarındaki selüloz liflerinin düzenlenmesini kontrol eder. Mikrotübüller sentrozomun yapısına da girerler. Sentrozom hücre bölünmesi sırasında iğ ipliklerini meydana getirir.

Ara Filamentler: Hücre tiplerine uygun çok farklı yapıda proteinlerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Ara filamentler diğer iki flamente göre daha kalıcıdır. Hücresel yapıları oldukları yere bağlar. Gerilmeye karşı dayanıklıdır ve bu sayede vücut yüzeyindeki dokuların gerginliğini korur.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. çok teşekkürler çok işime yaradı

    • Biz teşekkür ederiz. Faydalı olabildiysek ne mutlu. Hücre İskeleti Nedir? Hücre İskeleti Ne İşe Yarar? konusunda bildiklerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir