1. Anasayfa
  2. İnsan Fizyolojisi

Solunum Sistemi Rahatsızlıkları, Hastalıkları


0

1. Pnömoni (Akciğer İltihabı, Zatürre): Akciğer alveollerinin enfeksiyonu ve iltihaplanması sonucunda akciğerlerde sıvı ve kan toplanması hastalığıdır. Streptococcus pneumonia türü bakteri sebeb olur. Ateş, öksürük, üşüme, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler gösterir.

2. Tüberküloz (Verem): Bazı bakteri türleri farklı organlara yerleşebilir ve vereme sebep olabilir. Veremli hastaların öksürüklerinden yayılan bakteriler yoluyla insandan insana geçer. Genellikle kalabalık, havasız ortamlarda yaşayan ve bağışıklık sorunları olan insanlarda görülür.

3. Astım: Hava yollarının daralmasına sebep olan kronik bir iltihaplanmadır. Soluk alıp vermede sıkıntılara neden olur. Polenler, mantar sporları, bazı besinler, aspirin, soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı akut astım krizine neden olabilir. Bunların etkisi ile bronşlar mukoza ödemiyle daralır ve nefes darlığı meydana gelir.

4. Kronik Obstrüktif (Engelleyici) Akciğer Hastalığı (KOAH): Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Sigara içenler solunum yolları hastalıklarına daha sık yakalanır ve iyileşmeleri de daha geç olur. Sigaradaki katran, soluk borusundaki hücrelerin sillerini tahrip eder ve daha çok mikroorganizma solunum organına giriş yapar. Sigara dumanıyla hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve alveollerin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşit ve hava keseciklerinin harabiyetiyle de amfizem adı verilen hastalık ortaya çıkar. Uzun süreli olarak bronşların tıkanması ise KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)’a neden olur.

5. Akciğer Kanseri: Akciğer hücrelerinin anormal hâle gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Kontrolsüz çoğalan hücreler çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabilir. Sigara kullanımı akciğer kanserinin en sık görülen nedenidir (%90’dan fazla). Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 70’den fazla kanser oluşumuna neden olan madde olduğu bilinmektedir. Pasif içicilik de akciğer kanserini % 32 oranında arttırmaktadır. Bazı toprak ve kayalarda bulunan saç gibi ince liflere asbest denir. İnşaat ve bazı üretim işlerinde (gemi, izolasyon ve otomotiv) kullanılmaktadır. Bu tür işlerde çalışan kişilerin kansere yakalanma riski oldukça yüksektir. Hava kirliliğinin yoğunluğu ve genetik öykü de etkenlerdendir.

6. Gırtlak Kanseri: Gırtlak kanserleri tüm vücut kanserlerinin yaklaşık % 3’ünü oluşturur. Çoğu baş-boyun kanserlerinde olduğu gibi en önemli nedeni sigaradır. Erkeklerde ve 50 yaş üzerinde daha sık görülmektedir. Gırtlak kanseri en sık (yaklaşık %60 oranında) ses tellerinin üzerinde oluşur. Genetik faktörler, çevresel ve mesleki faktörler (asbest, çevre kirliliği ve ağaç tozu vb. gibi), radyasyon, reflü, virüs enfeksiyonları, sesin kötü kullanımı ve kronik larenjit gibi etkenler gırtlak kanserine neden olabilir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir