Endositoz Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Hücre

Endositoz Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

0

Endositoz; zardan geçemeyecek büyüklükteki moleküllerin hücre içine alınmasıdır.

Bu olay sırasında ATP ve enzimler kullanılır. Bu nedenle canlı hücrelerde gerçekleşebilir. Fakat bakteriler, arkeler, mantarlar ve bitkiler hücre duvarına sahip olduklarından endositoz yapamaz. Bu olay sırasında hücre içine alınacak maddenin etrafı hücre zarı ile kaplanır ve besin kofulu oluşturulur. Bu nedenle hücre zarı yüzeyi azalır.

Endositoz’un, Fagositoz ve pinositoz olmak üzere 2 çeşidi vardır.

Endositoz Çeşitleri

Fagositoz

Fagositoz; zardan geçemeyecek kadar büyük olan katı moleküllerin yalancı ayak adı verilen uzantılar yardımıyla hücre içine alınmasıdır.

Fagositoz sonucunda hücre zarı yüzeyi azalır. Hücre içinde oluşan kofula besin kofulu denir. Bu taşıma şekli, çeperi olmayan canlı hücrelerde gerçekleşebilir. Akyuvarların mikroorganizmaları yutması, amip, öglena, paramesyum gibi tek hücreli canlıların beslenmesi fagositoz ile olur.

Çeper taşımayan bir hücrede yalancı ayaklar ile besinin yutulması
Çeper taşımayan bir hücrede yalancı ayaklar ile besinin yutulması

Pinositoz

Pinositoz; hücre zarından geçemeyecek büyüklükteki çözünmüş maddelerin hücre zarında oluşan ve pinositoz cebi adı verilen çöküntü ile hücre içine alınmasıdır. Bu olay sırasında enerji harcanır ve enzimler kullanılır.

Çeperi olmayan canlı hücrelerde gerçekleşir. Pinositoz olayı sonucunda hücre içinde oluşan kofula besin kofulu denir. Yine besin kofulu oluşumu nedeniyle hücre zarı yüzeyi azalır.

Çeper taşımayan bir hücrede pinositoz cebiyle besinin yutulması
Çeper taşımayan bir hücrede pinositoz cebiyle besinin yutulması

Hormonların hücre içine alınmasında bu yöntem çok kullanılır. Bunun dışında enzimlerin, suda çözünmüş besinlerin hücre içine alınması da pinositozla olur.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir