1. Anasayfa
  2. İnsan Fizyolojisi

Solunum Sisteminin Sağlığının Korunması


0

İş ortamında meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri ortadan kaldırmak mümkün değildir ancak zararlı etkileri en aza indirmek için önlemler alınabilir.

İş yeri havasına yayılan maddeler (duman, toz, buhar, gaz vb. gibi.) ve iş yerindeki fiziksel şartlar çalışanların sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bazen de zararlı maddelerle doğrudan doğruya elle temas söz konusudur. İş yerindeki bu tehlikeler yok edilerek veya en aza indirilerek çalışma çevresi zararsız hale getirilebilir.

Bu amaçla başvurulacak yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

a) Kullanılan zararlı madde, zararsız veya daha az zararlı maddeler ile değiştirilebilir.

b) Zararlı maddenin değiştirilme durumu yoksa tehlikeli işlemler kapalı olarak yapılarak zararsız hale getirilebilir.

c) Özellikle tozlu işyerlerinde, çalışma ortamı ıslatılarak veya nemlendirilerek çalışma sırasında tozun çalışma ortamına dağılması önlenebilir. Bazı işyerlerinde döşemeler, duvarlar ve tezgahlar yıkanabilir veya yaş bezle silinebilir.

d) Tehlikeli olabilecek yere dökülen maddelerin hemen kaldırılarak temizlenmesi meslek hastalıklarından korunmada çok önemlidir. Ortama dağılmış tozlar sürekli olarak temizlenmezse hava akımları ile yeniden işyeri ortamına dağılarak ortamın havasını kirletir. Ayrıca, zehirli ve zararlı maddelerin aktarıldığı, depolandığı kapların bakımları mutlaka yapılmalıdır yoksa meydana gelebilecek kaçaklar ortam havasının kirlenmesine sebep olur.

e) Ortamın havalandırılması çalışanların sağlığı için çok önemlidir.

Genel olarak solunum sistemi sağlığını korumak için; alkol, sigara, uyuşturucu kullanılmamalıdır. Bu maddeler solunum güçlüğüne, akciğer kanserine yol açabilir. Akciğerlerimizin sağlığı için soğuk havalarda ağızdan değil burundan nefes almamız gerekir. Verem hastalığına karşı BCG aşısı yaptırılmalıdır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir