Zombi Karıncalar
  1. Anasayfa
  2. Komünite ve Popülasyon Ekolojisi

Zombi Karıncalar

0

Karıncaları kendi istekleri dışında hareket etmelerini sağlayan ve onları birer zombiye dönüştüren [Ophiocordyceps unilateralis (Ofiokordiseps unilateralis)] mantarları duydunuz mu? Brezilya’nın tropikal yağmur ormanlarında bir fungus [Ophiocordyceps unilateralis (Ofiokordiseps unilateralis)] ve marangoz karıncalar [Camponotus leonardi (Komponotus leonardi)] yaşarlar.

Bu karıncalar, koloniler hâlinde yaşarlar ve yuvalarını ağaç kovuklarına yaparlar. Karınca, orman zemininde bulunan parazit bir fungus tarafından enfekte edilince normal yaşam döngüsü değişir. Yaklaşık bir hafta içinde karıncaların kasları deforme olur, merkezi sinir sistemi de etkilenir. Karıncaların davranışları değişir ve zombi gibi davranırlar. Koloniden ve izledikleri yoldan hiç ayrılmayan işçi marangoz karıncalar koloniden ayrılır, düzensiz davranışlar sergiler ve nereye gittiklerini bilmeden yürürler. Zombi karınca, fungus tarafından zorlanmış gibi davranarak yaprağın altındaki ana damarı ısırır ve ölür. Karıncanın başında çoğalan fungus sporları, karıncanın çene kemiğindeki kasları yöneten sinirleri kontrol ederek karıncanın ölüm ısırığını gerçekleştirmesini sağlar. Birkaç gün sonra karıncanın başında fungusun yüzlerce sporunun olduğu bir üreme kesesi oluşur. Fungus, sporlarını bu keselerden dışarı fırlatır ve öldürücü sporlar diğer karıncaları enfekte etmek üzere orman zeminine yayılır. Özet olarak; katil fungus üremek için uygun zemin bulur ve karıncayı kurban olarak seçer.

Kaynak: Kılıç Ekici, Ö. (2011). Parazitlerin Kurbanlarına Oynadıkları Oyunlar- Zombi Karıncalar, Bilim ve Teknik, 528, 44.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir